Crama Măcin lansează ediția limitată de vin- Moștenirea

651

 

Joi seara, într-un cadru elegant, a avut loc, în prezența invitaților: jurnaliști, influencers, bloggers și vedete, lansarea ediției limitate de vin, Moștenirea, a Cramei Măcin .

45158371_10217090398189037_2846501579857592320_n

Păstrând filonul tradiției românești, cele 1918 sticle ediție limitată reprezintă un hommage adus celebrării Centenarului.

Vinul Moștenirea este un un cupaj de Fetească Neagră și Băbească Neagră. O Fetească Neagră în proporție de 80%, vinificată separat de Băbească Neagră, baricată cât să îi imprime note fine de vanilie și condiment. Este un vin cu o corpolență medie, cu taninuri moi și 13 grade alcoolice, perfect integrate. Surprinde prin aromele intense de fructe roșii (zmeură, vișine, cireșe coapte), prune, coacăze negre, dar și prin notele florale și condiment dulce. Este un vin tânăr căruia dacă i se dă ocazia să se mai învechească în sticlă va spune povestea locului în tonuri aromatice.

Poate fi asociat cu brânzeturi maturate și cu mâncăruri pe bază de carne roșie și vânat. Porc brezat, coaste de miel, tocană de căprioară, rață cu varză roșie sunt doar câteva din sugestiile pentru o asociere de succes.

vin-cu-mancare-1024x684

Podgoria Sarica-Niculițel

Traversând Dunărea cu bacul, de la Brăila la Smârdan, trecem în nordul Dobrogei. Arsă de soare şi bătută de vânt, aşezată între Dunăre şi Mare, Dobrogea are un profil geografic unic în Europa şi o istorie ce urcă în timp până la creatorii ceramicii gumelniţene si Gânditorii de la Hamangia. Un dig de 13 km uneşte Smârdanul cu Oraşul Măcin, înaintând printr-un decor spectaculos, pe lângă Braţul Măcin sau Dunărea Veche. În stânga, se văd deja contururile Munţilor Măcinului ca nişte spinări de dinozaur; vârfurile lor – cândva mai mândre decât ale Carpaţilor – abia ating astăzi 450 de metri. Cu cât te apropii de Măcin, Dunărea Veche rămâne în dreapta, drumul ei  refăcând în amonte traseul până la punctul în care acesta se desprinde de cursul principal, pentru a înconjura Insula Mare a Brăilei.

_W5U6504

Ţinând şoseaua principală, ce duce către Tulcea, intrăm în cel mai vechi areal viticol cunoscut pe pământul Dobrogei – Podgoria Sarica Niculiţel. Măcin, Niculiţel şi Tulcea sunt centrele viticole care formează această podgorie, fiecare cu specificul lui, ceea ce oferă vinurilor trăsături distincte. Formând o linie oarecum paralelă cu Dunărea Veche, pe direcţia nord-sud, centrul viticol Măcin cuprinde localităţile din jurul Munţilor Măcinului. Dealurile Niculiţelului formează un culoar paralel cu Munţii Măcinului şi este al doilea centru viticol al podgoriei, în timp ce Dealurile Tulcei formează cel de-al treilea areal viticol și cuprinde, de la vest la est, localităţile dintre Somova şi Tulcea.

Podgoria Sarica Niculiţel este cea mai veche podgorie a Dobrogei, o zonă cu un pitoresc aparte, ce-şi întinde trecutul dincolo de perioada colonizării romane (în nordul Dobrogei romanii s-au instalat temeinic, încă din secolul al II-lea, construindu-şi o serie de castre pentru apărarea imperiului de atacurile populaţiilor barbare, mărturie stând castrele Arrubium (localitatea Măcin), Noviodunum (Isaccea), Aegesius (Tulcea), Troesmis (Turcoaia) etc.

Viile podgoriei sunt amplasate pe terenuri cu altitudini cuprinse între 50 şi 200 metri, formând amfiteatre largi, cu deschideri către valea Dunării. Relieful este dominat de formele puţin înalte ale unor munţi puternic erodaţi (Munţii Măcinului), resturi ale vechiului lanţ muntos hercinic-cel mai vechi lanţ muntos din Europa.

În prezent, la Măcin, se produce o gamă variată de vinuri purtând amprenta locului, originale în prezentare şi cu un bun raport calitate-preţ. De altfel, drumul vinului în judeţul Tulcea începe la Măcin, mai precis la Alcovin Măcin. Crama Dobrogeana şi Pivniţa lui Terente figurează deja în circuitul turistic, oferind doritorilor degustări de vinuri şi meniuri tradiţionale, însoţite de vinuri obţinute din viile de la Carcaliu şi Cerna.

Între vinurile albe, specifice Podgoriei Sarica Niculiţel, se numara si Aligoté-ul (soi franţuzesc la origine). Vin sec, corpolent, mineral, „mirosind” a pământ, dar şi a flori, când e foarte proaspat şi tânăr, Aligoté-ul se potriveşte excelent cu peştele de Dunăre, dar şi cu preparatele din brânză de capră sau oaie. Sortimentul de vinuri albe e completat de Fetească Regală şi Tămâioasă Românească (soiuri româneşti), dar şi Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier şi Muscat Ottonel, soiuri internaţionale, cu foarte bune rezultate în podgoriile româneşti. Vinurile roşii de Măcin se obţin din Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon şi Pinot Noir.

Povestea de pe eticheta

Pe spatele fiecarei etichete a vinul Mostenirea este o poveste. Si pentru ca fiecare poveste merita povestita si transmisa mai departe, oricine va ajunge la Crama Macin în următorii o sută de ani cu o etichetă de Moștenirea va primi o sticlă de vin. Si uite asa povestim Mostenirea si o transmitem mai departe.

sticle-home-2

Crama Vinuri de Macin

SC Alcovin SRL s-a înfiinţat în anul 2002, având ca obiect principal de activitate producerea vinurilor, îmbutelierea şi comercializarea acestora. Este membră a Asociaţiei Profesionale Vitivinicole Colinele Dobrogei (membră a ONIV) şi încă de la înfiinţare are implementat sistemul de management al siguranţei alimentare, bazat pe principiile HACCP.

Din 27 octombrie 2011, firma Alcovin este furnizorul oficial al Casei Regale a României. Renatus, Curtea Regală, Tres Rosae, Pelegrin și Trei Brațe sunt brandurile sub care sunt comercializate şi promovate vinurile obţinute din soiurile cultivate.

Vinul Moștenirea poate fi comandat doar de pe site-ul www.vinul-mostenirea.ro

Prețul sticlei: 191, 8 lei

Don't be selfish...Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Intorduceti codul de siguranta

captcha

Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close