Sunt fana cheesecake-urilor. Imi in mod special al cremosului New York Cheesecake. Nu m-am gandit niciodata pana cum sa incerc un cheesecake cu mirodenii de Craciun.
Noroc cu Lurpak si cu provocarea lor de a gati 5 retete de Craciun. Altfel, nu gaseam minunatii asta de combinatie :).
Modul de preparare necesita ceva timp. Dar merita 🙂
Asadar, ingrediente Gingerbread Cheesecake:
Crusta:
- 25o g biscuiti
- 1 lingura zahar
- 3/4 lingurita scortisoara
- 100 g unt Lurpak nesarat, topit
Incingeti cuptorul la 165°C.
Biscutii zbrobiti ii amestecati cu zaharul, scortisoara si untul topit. Puneti compozitia intr-o tava rotunda cu fund detasabil tapetata cu hartie de copt si dati la cuptor pentru 10 minute. Scoateti si lasati la racit. Imbracati tava rotunda intr-o folie de aluminiu. Veti pune tava rotunda intr-o alta tava cu apa. Scopul aluminiului este de a impiedica apa sa ajunga la prajitura.
Umplutura:
- 670 g crema de branza
- 225 g zahar brun
- 25 g faina
- 170 g smantana fermentata
- 60 ml miere
- 2 lingurite ghimen macinat
- 1 si 1/2 lingurita scortisoara
- 1 lingurita nucsoara
- 1/2 lingurita cuisoare
- 4 oua
Reduceti temperatura cuptorului la 150° C.
Mixati crema de branza (eu folosesc Philadelphia), zaharul si faina pana ce compozitia devina omogena. Folositi viteza mica pentru a impiedica sa intre prea mult aer in amestec. Adaugati smantana fermentata, siropul de artar, extractul de vanilie si mirodeniile si mixati tot cu viteza mica pana ce totul este incroporat. Adaugati ouale unul cate unul. Turnati compozitia peste blatul de biscuti si dati la cuptor pentru 1 h si 20 min. Nu uitati ca trebuie sa puneti tava in care coaceti intr-o alta tava cu apa. Tava cu compozitia trebuie sa aiba fundul sigilat cu folie de aluminiu sa impiedicati apa sa intre in compozitie.
Dupa timpul de coacere, reduceti temperatura la 0. Lasati prajitura in cuptor pentru 30 min. Apoi, intredeschideti usa cuptorului si mai lasati prajitura in cuptor pentru inca 30 min. Lasati la racit 5-6 ore sau peste noapte. Puteti lasa si 2 ore daca va grabiti 🙂
Mousse
- 300 ml smantana lichida
- 60 g zahar pudra
- 45 ml miere
- 3/4 scortisoara
- 1/4 nucsoara
- 110 g crema de branza
Faceti frisca din smantana lichida. zaharul pudra si mirodeniile. Separat, freaca branza cu siropul de artar. Apoi, incorporati cu o spatula branza in frisca. Puneti amestecul peste prajitura deja coapta. Lasati la racit pentru vreo 1- 2 ore
Frisca aromata:
- 200 ml smantana lichida
- 50 g zahar pudra
- 1/2 lingurita scortisoara
- 1/2 lingurita extract de vanilie
Bateti smantana cu zaharul si cu mirodenii. Cu un posh, ornati cheesecake-ul.
Ia ceva timp, dar cateodata magia pe asta se bazeaza – pe timp 🙂
Enjoy!