Se pare ca ma plictisesc tot asteptand sa vina Mosu’…sau Tanaru’ :)))
Desertul din aceasta seara a fost de masura „cinei simple”.
Am vazut reteta la televizor acum vreo 2 luni si mi-am propus sa o incerc. Oricum eu am o traditie : in Ajun fac mereu o tarta de mere cu inghetata. Anul acesta am schimbat cu „cuiburile” (cred ca m-am indragostit de ghilimele…le folosesc in exces :))
Back to business…vorbeam despre desert.
Aceasta reteta apartine lui Marie – Antoine Careme…un pionier in ale patiseriei. Mai multe detalii gasiti aici. Ulterior, reteta a fost reprodusa de catre Eric Lanlard si de la el m-am inspirat si eu.
Pentru aceste cuiburi aveti nevoie de:
– aluat foietaj
– 10 mere golden (sa fie aurii, nu verzi – astfel riscati sa iasa cam acrisor desertul)
– zahar brun
– 100 g caise deshidratate
– 100 g de nuci
– unt
– scortisoara
– 1 galbenus de ou
Pentru sosul zabaglione:
– 4 galbenusuri
– 90 g zahar
– 100 ml Prosecco (reteta cere vin Marsala – 3 linguri, dar nu am gasit)
Indepartati miezul marului si umpleti mijlocul cu un amestec de nuci tocate, caise maruntite, scortisoara si zahar brun cat vreti.
Ungeti o tava cu unt si tapetati-o cu hartie de copt. Asezati merele in tava. Presarati deasupra fiecarui mar putin zahar brun si puneti cate o bucatica mica de unt. Daca vreti, puneti si cate o picatura de esenta de rom..eu am uitat!
Taiati bucati din aluatul de foietaj astfel incat sa puteti imbraca marul. Eu mi-am cumparat un instrument special pentru asta:
Bateti un galbenus de ou si ungeti cu pensula fiecare mar imbracat in foietaj:
La cuptor, 180 C, cam 40 de minute.
Intre timp puteti pregati sosul zabaglione:
– mixati 4 galbenusuri cu 90 g zahar pana cand compozitia se albeste.
– adaugati Prosecco
Puneti castronul deasupra unei oale cu apa pe foc ( castronul sa nu atinga apa!).
Amestecati pana la consistenta dorita – se va ingrosa!…cam 5-7 minute ar trebuie sa dureze „procesul”.
Sosul il puneti peste cuiburi. Se serveste cald si poate crea dependenta!
Apoi faceti „plate-ul”, na! 🙂
Merry Christmas!
Cu mult drag,
Roxana
Arata tare bine. Yummy! : )
🙂 Multumesc!