Pate sablee. Aluat sfaramicios. Aluat nisipos. Aluatul aluaturilor frantuzesti.
Minunat pentru mii de feluri de tarte dulci. Si biscuiti.
Si pentru ca vantul imi adie usor prin pletele crete…
…si pentru ca nisipul imi gadila picioarele in timp ce scriu…
…si pentru ca sunt intr-o totala stare de beatitudine…
…si pentru ca, in definitiv, este inca vacanta….
…. redau direct reteta:
Ingrediente pate sablee:
- 250 g faina
- 125 g unt
- 70 g zahar
- 1 galbenus (da, de ou :))
- 40 ml lapte
- 1 varf de sare
Incingeti cuptorul la 180° C. Si lasati-l asa..incins…
Puneti faina ca intr-o gramajoara pe blatul de lucru. Adaugati un praf de sare.
Taiati untul (rece) cuburi mici si puneti-l peste faina. Cu varfurile degetelor incepeti sa amestecati faina cu untul. Veti obtine un fel de faina nisipoasa. Nu-i putem spune inca aluat.
Intr-un bol amestecati galbenusul cu laptele si zaharul.
In mijlocul chestiei nisipoase faceti un loc, ca un crater de vulcan. Puneti in crater oul cu laptele, si, cu o lingura, incepeti sa aduceti marginile muntelui de faina spre mijloc, spre ou. Si faceti operatiunea asta pana ce incorporati cat de cat faina.
Apoi, intra in actiune mainile. Incepeti sa framantati aluatul. Nu va speriati daca pare foarte moale la inceput. Pe masura ce veti framanta, va prinde contur. Daca simtiti nevoia, adaugati 1/2 pana la 1 lingura de faina.
Acum aveti un aluat pate sablee legat, bogat in unt si dulce.
Puneti aluatul intr-o folie de plastic si tineti-l la frigider 30 de minute.
Aluatul pate sablee poate fi tinut in frigider si folosit timp de o saptamana, sau in congelator pana la 3 luni.
Inainte sa bagati aluatul la cuptor, il intindeti pe blatul de lucru tapetat cu faina.
Puteti sa-l coaceti in orice forma de tarta doriti. Sau il decupati cu un inel de bucatarie si faceti tarte mici folosindu-va de o forma de briose.
Pasii pentru coacerea aluatului de tarta sunt urmatorii:
- puneti aluatul pate sablee in forma
- intepati alatul cu o furculita
- puneti hartie de copt deasupra
- umpleti forma cu boabe de fasole
- coaceti pentru 10 minute
- scoateti hartia de copt si fasolea
- mai coaceti pentru inca 5 sau 10 minute (depinde de dimensiunea tartei)
- umpleti cu ce crema vreti voi. Daca reteta de crema va cere, mai dati la cuptor pentru inca 5/10 minute. Daca nu..nu.
Pentru biscuiti, coaceti vreo 15 minute. Cam asta e.
Pentru ca nisipul imi gadila picioarele, vantul imi adie pletele crete, starea de beatitudine este in continuare cu mine si inca este vacanta…nu am alte poze…
Pentru cum ar trebui sa arate aluatul pate sablee va puteti inspira de aici (eu am adus mici modificari): http://chefsimon.lemonde.fr/marques/chef-simon/recettes/pate-sablee–9
Vant dulce, nisip si culoare va doresc!
Enjoy!
Sursa: Chef Simon
Ce ti-e si cu pasiunea asta, frate…..Sa te gandesti la aluat sfarimicios cand te joci cu degetele in nisip, nu-i de gluma, clar!
:))) Ce sa fac daca ma apuca inspiratie in locuri (ne)potrivite?! Te pup cu drag!