Sachertorte este unul dintre simbolurile Vienei. Reteta originala ramane secret – mi se pare normal. Sunt insa cateva replici care se apropie foarte mult de gustul original. Am citit si eu cateva pana am ajuns la varianta de mai jos:
Ingrediente blat:
- 140 g ciocolata neagra
- 140 g unt la temperatura camerei
- 1/2 lingurita extract de vanilie
- 85 g faina de migdale
- 55 g faina cernuta
- 5 oua (separati albusurile de galbenusuri)
- 115 g zahar pudra
Umplutura:
- gem/dulceata de caise
- esenta de rom
Icing (top)
- 200 g smantana lichida
- 140 g ciocolata neagra
Incingeti cuptorul la 180º C , functia normala. (treapta 4 pentru cuptorul clasic).
Topiti ciocolata (cele 140 g) la bain-marie si lasati-o sa se raceasca putin.
Mixati untul. Adaugati zaharul si mixati pana ce devine untul devine pufos – 1-2 minute. Adaugati ciocolata topita si extractul de vanilie. Apoi galbenusurile de ou, unul cate unul, tinand mixerul la viteza maxima. Cerneti faina si incorporati-o impreuna cu faina de migdale in mixtura.
Bateti albusurile de ou (cu paleta de la mixer, nu cu batu’). Luati 1/3 din albusurile batute si incorporati-le in aluat, cu o spatula.
Incorporati apoi si restul de albus.
Ungeti cu unt o forma rotunda (de 20 cm), puneti hartie de copt pe fundul formei si pe laturi.
Coaceti blatul timp de 45 de minute.
Dupa coacere, lasati blatul sa se raceasca.
Dulceata de caise o incalziti bine si apoi o strecurati. Puneti cateva picaturi de esenta de rom in dulceata. Taiati tortul in jumatate si ungeti blatul de jos cu dulceata de caise. Puneti deasupra celalalt blat si ungeti toata suprafata tortului (inlcusiv marginile) cu dulceata de caise ramasa.
Apoi pregatiti ganache-ul. Incalziti smantanta lichida pana ajunge la punctul de fierbere. Luati de pe foc si bagati restul de ciocolata neagra (140 g) rupta bucatele. Amestecati pana devine o crema lucioasa. Lasati-o sa se raceasca putin.
Imbracati tortul in crema ganache. Sa nu bagati tortul la frigider, inca. Lasati-l vreo doua ore afara. Apoi il tineti pentru o noapte la frigider.
Sachertorte este mai bun daca ii acordati timpul necesar. Timpul perfect de asteptare ar fi de 2 zile…dar sincer!? cine sta cu ispita atat de mult in frigider?!
Se serveste cu frisca!
Enjoy!
Sursa: http://www.bbc.co.uk/