Ar trebui sa scriu despre curcubeu. Despre cat de frumos este. Si despre faptul ca, desi il vedem de foarte multe ori, mereu ne fura cate un zambet si il privim de parca ar fi prima data cand ne bucura ochii.
As putea sa va spun ca un curcubeul nu are doar 7 culori, ci cuprinde o gama imensa de culori cu o trecere gradata de la o culoare la alta. As putea sa va spun ca fiecare persoana vede propriul curcubeu. Pentru ca fiecare dintre aceste persoane va vedea lumina refractata in alte picaturi de ploaie. Pentru ca un curcubeu se formeaza foarte simplu – lumina trece prin picaturile de apa din atmosfera iar stropii reflecta si indoaie razele solare si astfel apare un cerc multicolor. Da, curcubeul este de fapt un cerc, si nu un arc de cerc asa cum il vedem noi.
Si as mai putea sa va spun ca poti vedea un curcubeu doar daca stai cu spatele la soare.
Pe mine ma duce cu gandul la modul in care percepem noi fericirea. Fericirea nu este in soarele ala puternic din fata noastra. Nu este identica cu fericirea celui de langa noi.
De multe ori avem impresia ca daca „atingem” acel ceva, ceva ce vedem in jurul nostru, vom fi si noi la fel de fericiti ca cei care sunt deja acolo. Dar constatam ca nu suntem totusi, desi am facut si aia si aia, si tot nu am gasit formula magica.
Se spune ca fericirea este o optiune. Aparent, da. Problema este – stii ce-i aia fericire?
Ingrediente:
- aluat foietaj
- 2 vinete
- 2 dovlecei
- 2-3 morcovi mai mari
- 1 pastarnac (folositi mai putin pentru ca este foarte aromat)
- 1 sfecla
- 120 g smantana normala
- 2 linguri mustar dijon
- salvie sau cimbru
- ulei de masline
- sare, piper
Incingeti cuptorul la 180º C.
Puneti intr-o tava rotunda aluatul. Ungeti aluatul cu smantana si mustar si condimentati cu sare, piper si salvie (sau cimbru).
Legumele le taiati pe lung cu aparatul de curatat. La vanata sa tineti cont sa aveti mereu o margine cu coaja la fasia pe care o taiati.
Si incepeti sa va jucati. Rulati in mana o fasie de morcov. Puneti in jurul ei o fasie de dovlecel, un de vanata, apoi pastarnac (ordinea este aleatorie). Dupa ce v-ati format centrul de legume, puneti-l in mijlocul aluatului. Si continuati sa dati rotocoale cu restul fasiilor. Aveti un tutorial aici.
Dupa ce ati umplut tarta, turnati ulei de masline peste legume. Mai puneti putina sare si piper si bagati tarta la cuptor pentru 40 de minute.
Daca vreti sa faceti preparatul de post, inlocuiti smantana cu putin lapte de cocos sau smantana de soia. Mie nu imi plac produsele din soia. Nu ma fac fericita. Si drept urmare, nu le folosesc.
Centrul unui curcubeu este dat de umbra ta (probeaza cu prima ocazie)! Asa cum centrul fericirii tale trebuie dat tot de umbra ta.
O alta curiozitate legata de curcubeu – nu vei putea niciodata ajunge la capatul lui. Pentru ca, pe masura ce incercam sa ne apropiem de el, curcubeul se indeparteaza.
Si totusi, ce este fericirea?
Cea mai frumoasa definitie a fericirii, din punctul meu de vedere, este cea a Ninei Cassian : „Fericirea este un cuvant atat de mare ca e chiar gol!”
Este greu de definit cu adevarat fericirea. Insa odata ce ai fost acolo, stii ce cauti.
Enjoy!
Sursa: Sonia Ezgulian si Food Republic
Salut,
in loc de sfecla pot sa folosesc altceva(morcov) ?
Multumesc
Buna, Mariana. Da, poti folosi morcov – este deja in lista de ingrediente :). Eu multumesc!