Vinurile de la Dealu Mare și Plăcinta Întinsă de Turnu

154

Din ce în mai mult mă bucur că fac parte din comunitatea blogger-ilor de food. Pentru că pe lângă plăcerea mea de a găti și de a vorbi despre mâncare, învăț despre vin. Și despre asocieri potrivite. Sigur, nu învăț după ureche – o am pe Adriana Popescu alături, cea care m-a și ajutat cu notele despre vin, note care îi și aparțin de altfel.

Am participat la o degustare de plăcinte. Plăcinta Întinsă de Turnu un produs tradițional, venit tocmai de la Arad în Bucuresti, în Piața Românilor din Colentina. Are deja o istorie de 10 ani, timp în care a devenit unul dintre cele mai populare produse tradiționale de la târgurile de profil, înregistrat la OSIM și atestat tradițional de MADR. Plăcinta Întinsă de Turnu este o plăcintă rulată, cu foaia subțiată manual (chiar foarte subțiată), umplută cu vișine, sau dovleac, măr, brânză dulce sau sărată sau cu nuci – este desăvârșită cea cu nuci lângă o cafea bună.

Pe lângă aceste plăcinte calde și bune, am avut de degustat și vin. Mi s-a explic cum se face treaba asta pas cu pas (sigur că mai știam unele lucruri, dar am și învățat unele noi)

Spre exemplu am învățat ce este ăla cupaj, și anume amestecarea mai multor tipuri de struguri. Cum este și Cleștar, 2018, Crama Dagon. Un cupaj de Fetească Albă, Fetească Regală și Tămâioasă Românească, Un vin complex, cu mineralitate, cu fructe galbene – caisă, exotice – mango, ceva citric, note de vanilie și miere. Asocieri culinare: pește la gratar, fructe de mare – caracatita la gratar, midii cu sos de vin alb. Iar dintre plăcinte, cea cu brânză sărată, este o alegere potrivită.

Rapsod Rose 2019, Crama Rotenberg, un vin feminin, ușor de încadrat astfel ca urmare a notelor florale – trandafir, frăguță, zmeură. Merge cu plăcinta cu brânză dulce, cu un desert lejer, cu pui sau cu pește.

Jar SR, 2016. 13,5% vol. alc, Crama Dagon. Iar avem cupaj – Cabernet Sauvignon, Merlot și Fetească Neagră. Prune afumate, vișine coapte, tente de caramel și vanilie. Corpolent, cu tanini bine integrați – un vin gastronomic foarte bun. Taninul este un conservant natural care se regăsește atât în strugure, cât și în lemnul butoaielor și are rolul de a proteja gustul vinul de oxigen. Se poate asocia cu cărnuri roșii, vânat, brânzeturi maturate plăcinta cu brânză sărată, poate și cu cea cu nucă.

Anno 2018, Licorna Winehouse (15,5 vol. alc.) a luat un WAW total – este un vin cu note masculine, catifelat – coacăze coapte intense, condimente – cuișoare, tabac, tușe vanilate cu bun potențial de învechire. Și cred că aici vă duceți și voi spre o asociere clasică – un steak de vită rare, maxim medium-rare. Sau cu vânat. Carne roșie de principiu. Și merge de minune cu brânzeturi maturate. Iar la placinte, pe lângă cea cu brânză sarată, incercati-o clar pe cea cu nuci. Se complimentează cu tabacul și vanilia din vin.

Și ultimul vin degustat a fost Tămâioasă Românească 2016, 13,4% vol.alc., dulce, Crama Licorna. Un vin de desert, făcut din boabe bine stafidite (adica culese târziu, spre final de octombrie). Parfumat, mieroas, nas rășinos (producătorul indică rășina arborilor de Boswellia sacra – tămâia tradițională pură) cu note fructate, de pere busuioace, și florale – tei, salcâm. Merge foarte bine lângă plăcinta de vișine avută la degustare, lângă alte deserturi acrișoare care să îl contrabalanseze, dar și lângă brânzeturi maturate.

Totul s-a derulat la Aroma Kitchen & Lab, unde Raluca Vasile ne face mereu sa ne simtim ca acasa!

Don't be selfish...Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Intorduceti codul de siguranta

captcha

Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close