Pâine – Where do I begin, Andy Williams

2K

Făină. Apă. Drojdie. Sare.

4 ingrediente simple care, unite, fac cea mai gustoasă aparent simplă mâncare.

Chimie. Respect. Sinceritate. Empatie.

4 ingrediente simple care, unite, pun bazele unei perechi. Pereche, nu cuplu. Vedeti in dex diferenta. Si subtilitatea.

Vedeți voi, pâinea, ca și iubirea, are ingrediente simple. Însă calitatea lor face diferența. Orice pâine crește dacă îi dai o drojdie bună, o făină corectă și apă călduță. Dacă apa este prea rece, nu prea ai cum să activezi drojdia. Și dacă pui apă prea fierbinte, o cam ucizi. Dacă pui doar făină neagră, va fi prea dură. Dacă drojdia este expirată, nu va crește. Absolut toate contează. Nu merge ca doar trei din patru ingrediente să fie bune – totul are rostul lui.

Desigur, poate fi complicat drumul până înțelegi pâinea. Până găsești reteța potrivita.

În iubire însă, chiar dacă ai rețeta, poți găsi o ipotetică pereche, care aparent ar avea cele 4 ingrediente simple. Însă este posibil ca ambalajul să fie bun, dar conținutul alterat. Și nu prea are ce să crească. Așa că acordă-ți timp să citești și etichetele, să vezi dacă ai intoleranță la „E-urile” ascunse și să traduci termenele de valabilitate. Și de disponibilitate.

Iubesc să fac pâine. Nu am altă mâncare pe care să o fac cu aceeași plăcere – pâinea are o energie anume, are viață în ea și mereu am un sentiment fantastic când bag mâna în aluat. Iar atunci când o scot din cuptor și o iau în mâini, așa fierbinte cum este, o miros. Și tac. Și zâmbesc. Și mă simt împlinită.

La fel și când sunt ținută de mână – cu respect, sinceritate, empatie si chimie. Tac. Și zâmbesc. Și mă simt împlinită.

Ingrediente pâine fermetată la rece, fără frământare :

  • 1 kg făină
  • 780-790 g apă călduță (sau poți ține minte ca procent de hidratare – 78% / 79% apa raportat la kg de făină)
  • 20 g sare
  • de la 1 g până la 5 g drojdie uscată
  • ulei de măsline
  • o cutie încăpătoare cu capac
  • o oală de fontă cu capac

Amestecă făina cu sarea și cu drojdia. Apoi pune apa și amestecă. Musai cu mâna :). Să simți.

Aluatul va fi destul de moale și lipicios. Este fix ce trebuie dacă îl ai așa.

Pune pe fundul cutiei vreo 4 linguri de ulei de măsline. Pune aluatul în cutie. După 20 de minute aduna colțurile aluatului în mijloc. Repetă asta de încă 3 ori, la fiecare 20 de minute. Cel mai bine este să pregătești aluatul de seara.

Pune cutia la frigider și las-o cel puțin 12 de ore. Acum începe magia. Pentru că lucrurile bune au nevoie de tihnă, au nevoie să se cunoască ingredientele ca să poată crește împreună.

Poți lăsa aluatul în frigider până la 72 ore fără grijă.

După ce au trecut cele minim 12 ore, scoate jumătate de aluat din frigider.

Pune pe blatul de lucru făină, pune aluatul acolo și mai presară făina deasupra aluatului. Apoi aduci colțurile aluatului în interior – 8 colțuri – știu că la cititire poate nu vizualizezi, dar cu aluatul în față te vei prinde.

Tapetează generos cu faină un castron (eu am unul special din bambus pentru dospire) și lasă aluatul la aclimatizat la temperatura camerei pentru minim 50 de minute

Încinge cuptorul la 250 grade. Pune oala fără capac la încins pentru 10 minute. Ai grijă să nu te arzi.

Ia cu grijă aluatul din castronul de dospit și pune-l în oală. Din nou, atenție la oala fierbinte. Pune capacul și dă oala la cuptor pentru 30 min, scoate capacul și apoi mai lasa 20 de minute. Să știi că nu-i fizică nucleară aici – poți lăsa și 25 de min cu 25 de min, ca să ții minte mai ușor.

Cât stă la cuptor prima pâine, aclimatizează restul de aluat. Repetă pașii.

Asta-i tot.

Unt și sare afumată să ai la îndemână.

Nu, nimeni nu poate garanta nimic, nimeni nu știe cât și cum durează. Nimeni nu are rețeta exactă de cum ar trebui să găsești, să fie, să dureze. Dar toți am vrea să o avem și o povestim cum se cuvine.

Enjoy!

PS: pe contul de Instagram, in repere, aveti si reteta video.

Sursa rețetă: Chef Sorin Bontea
Don't be selfish...Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Join the Conversation

  1. Anton Gina says:

    Cănd ai o poveste totul e mai frumos , mai durabil iar în cazul gătitului mai gustos. Ce povești frumoase ai tu și ce bunătăți ies din măinile tale!!! E o încântare!

  2. Te imbratisez, Gina!

  3. Aceasta reteta este pentru patru jumatati de paine. Astfel, dupa ce ai folosit prima jumatate, poti pune cutia cu restul de aluat la loc in frigider si o sa aiba ce sa creasca. 🙂

  4. Wow, ce reteta minunata! Imi place foarte mult comparatia ta intre ingredientele simple si esentiale ale painii si cele ale iubirii. Adevarul este ca ambele au nevoie de mentinerea unui echilibru si de ingrijire pentru a creste si a dainui. Multumesc pentru reteta, voi incerca cu siguranta aceasta varianta de paine fermentata la rece. Cu siguranta va fi o experienta delicioasa!

  5. Multumesc! <3

  6. :))) sau asa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Intorduceti codul de siguranta

captcha

Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close