SUSHI

478


SU-SHI! Pare complicat, nu? De cate ori ti-ai dorit sa faci dar ai renuntat gandindu-te ca nu are cum sa-ti iasa?..io, doar de cateva ori :))).  Acum insa sunt in masura sa dau sfaturi! Si e biiineee :))

Sushi este un fel de mancare specific bucatariei japoneze. Orezul (acrit cu oțet) este principalul ingredient  – orezul se combina de obicei cu peste gatit, afumat sau in stare cruda, legume, seminte…

Nu este nicio filozofie despre cum sa prepari sushi! Toata smecheria este cum prepari orezul! Atat! – restul, detalii..

Am gasit cateva site-uri unde se explica cu lux de amanunte ce si cum…la prima vedere te sperii!..dupa ce faci o data practica e ca mersul pe bicicleta :). Iata un exemplu de site cu explicatii. 

Please! Do not panic!

O sa va descriu si eu, in mai putine cuvinte, dar mai multe fata de obicei, cum e treaba cu mersul pe bicicleta…cu sushi :p.

Ingrediente:

– 500 g orez special pentru sushi, sau orez cu bob rotund mic
– 50 g otet de orez
– 1 si 1/2 linguri zahar
– 1 lingurita sare
– nori (adica foile alea din alge)
– somon afumat
– ton afumat (as fi vrut crud, dar n-am gasit (: )
– icre de somon, sau alt tip 
– 1 avocado
– 1 castravete
– 2 morcovi
– susan
– pasta wasabi (daca n-ai chef de viata ia un varf de cutit de wasabi – gol – si te-nveselesti mintenas! – sau ma-njuri ca m-ai crezut pe cuvant! )
– sos soia


Mai aveti nevoie de un covoras de bambus pentru rulat si folie alimentara. Si un cutit care taie bine rau!..si bine si rau?!?!…

Orezul il spalati de-l zapaciti – in mai multe ape, pana ce apa nu mai are urme de amidon – e cristalina! Apoi lasati orezul la frigider, fara apa, vreo 10 minute.

Fierbeti orezul – cantitatea de apa variaza de la bucatar la bucatar – am gasit cu 1.25 apa la 1 orez sau 1.5 apa la 1 orez (adica la 1 cana de orez si 1.5 cani de apa – ca sa nu fiu eliptica 😉 )

Eu am mers pe varianta 2. Este important sa aveti capac la oala – transparent, sa vedeti ce se-ntampla pe acolo – ca doar nu face orezul ce vrea, asa, de capu’ lui. Dar capacul nu-l folositi de la inceput! Serios!

…ceva mi se-ntampla azi….tot deviez :))..in fine…

Pana va incepe orezul sa fiarba amestecati in el – adica-l bagati in seama. Sa folositi lingura de lemn pls! asa spun specialistii, asa am facut si eu.

In momentul in care apa incepe sa fiarba reduceti flacara la minim, puneti capacul si mai tineti la fiert 6-8 minute FIX. NU mai amestecati, nu ridicati capacul – doar observati. 

Cand nu mai este apa in oala veti sti – a fiert orezul! 

Veti avea orez prins pe fundul oalei – e normal! dar sa nu-l folositi – utilizati doar ce pica! 
Mutati orezul intr-un alt vas si lasati-l acoperit vreo 10 minute cu un servet, prosop, stergar – de panza 🙂.

Cat timp fierbe orezul puteti sa va pregatiti restul ingredientele – taiati fasii castravetele, avocado, pestele si morcovul (morcovul il fierbeti vreo 7 minute).

Buun!

Pasul 2 – „sosul” din otet de orez: intr-un ibric puneti otetul, zaharul si sarea si tineti pe foc pana ce zaharul si sarea se topesc. Nu trebuie sa fiarba. Ideea este sa nu pierdeti vaporii de alcool din otet – si va rog io, daca aveti senzor de gaze – dati hota la maxim! Prietenii stiu de ce!

Puneti sosul intr-un castron, care sta in alt castron cu gheata 🙂 – din acelasi motiv – vaporii de alcool. Sosul trebuie racit rapid! Sau, asa cum ne sfatuiesc altii, puteti sa udati un castron cu apa si sa-l tineti la congelator sa fie rece rece cand aveti sosul gata.

Apoi, fortati sosul sa se raceasca in frigider – nu va fie teama – nu se strica frigiderul (vorba din batrani:)).
Sper ca nu v-am pierdut pe drum…

Cand orezul s-a racit puneti sosul peste el si amestecati – tot cu lingura de lemn. Unii spun ca atunci cand amesteci sa faci vant orezului cu un evantai ca sa elimini apa in exces – io am facut, de vreo 2-3 ori – nu am mai avut rabdarea necesara: cu o mana sa fac vant, cu puterea mintii sa tin castronul la locul lui si cu cealalta mana sa amestec..too complicated :)).

Sa amestecati gentil – sa nu distrugeti orezul.

Si gata! s-a terminat partea cea mai importanta si cea mai grea din procesul de preparare sushi.

Of cat am scris!..si mai am :))))

Poza! sa nu uitati scopul! 😀



Covorasul de sushi il desfasurati frumos. Peste el puneti o folie alimentara si apoi o foaie de nori. Eu imi umezeam mainile de fiecare data cand puneam orezul – sa puneti asa, cat o minge de tenis. Daca mai este nevoie mai adaugati. Orezul trebuie sa acopere toata foaia de nori intr-un strat subtire. Nu puneti mult orez pentru ca mai aveti ingrediente de adaugat si nu veti putea rula frumos maki (maki e ruloul final).

Aveti aici un tutorial despre cum se ruleaza. Mie personal mi se pare ca a pus cam mult orez, da’ na – who am I to argue? 😀

Intr-un capat puneti ce vreti voi! :))..adica legume si peste. Si aici aveti grija cat puneti!

Eu am facut 4 variante:

– somon, castravete si avocado
– ton, morcov si castravete
–  castravete si icre de somon
– susan, castravete, avocado si morvov

Daca vreti puteti pune o linie foooooaaarte fina de wasabi in rulou! Eu nu am pus – si-a pus fiecare cum a vrut!

Apoi rulati – ferm! Sa nu va fie teama! Ferm!

Daca vreti sa aveti la exterior orez si susan procedati astfel : puneti orez peste nori, apoi transferati totul pe o alta folie alimentara peste care ati presarat seminte de susan – orezul se va lipi de susan, sau susanul de orez – nu am stabilit care e principalul lipicios…
Apoi legumele le puneti in capatul foii de nori, care acum va fi orientata in sus, si rulati – si uite asa mai aveti un model :).

PLS! incercati – nu va lasati pacaliti de postarea asta lunga! Am vrut doar sa va dau cat mai multe detalii!

Atunci cand taiati maki (ruloul) sa folositi un cutit foarte ascutit pe care sa il stergeti periodic si sa il umeziti. Rulourile sa le taiati cam de 2-3 centrimetri.

Se serveste cu pasta de wasabi si sos de soia – in boluri separate!


GATA! Mi-a luat mai mult sa scriu fata de timpul alocat scopului principal: sa mananc!

Pentru detalii suplimentare va rog sa ma contactati. Numarul meu de telefon este: 0721…… hahaha!

Mai bine imi scrieti! 😀

Sa aveti o saptamana minunata! Va pup cu drag si va multumesc pentru rabdare!

PS: trebuie sa va zic: peste tot am scris initial OTEL in loc de otet!..care o fi oare mesajul subliminal pe care vreau sa mi-l transmit?!..meditez asta seara..:)))

Enjoy!

Don't be selfish...Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Intorduceti codul de siguranta

captcha

Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close